lauantai 9. joulukuuta 2017

TERVEELLINEN RAKENTAMINEN JA YLLÄPITO

Rakentamisen terveellisyys puhuttaa. Kukapa meistä ei olisi pureskellut kuumaa perunaa: miksi ihmeessä koulumme homehtuvat? Onko rakentamisessa tapahtunut aikoinaan virheitä? Hieman epäilen. Onko myöhemmin tehdyt korjaustoimenpiteet epäonnistuneet? Mahdollisesti. Onko ylläpidossa tapahtunut laiminlyöntejä? Sekin on mahdollista. Tähän liittyen tulee mieleen paikallinen koulumme, jossa ilmanvaihtokoneet (koko talon ilmanvaihtojärjestelmä siis) suljettiin säästön vuoksi viikonlopuiksi ja loma-ajoiksi. Samaisessa talossa - säästötoimenpiteenä - oli ilmanvaihtokanavat jätetty kokonaan putsaamatta vuosikausien ajan. Kun koneet pistettiin käyntiin syksyllä oppilaiden palatessa kouluun, voi vain kuvitellä mikä kosteuden ja pölyn määrä sisäilmaan pöllähti. 

Korjaustoimenpiteenä keskitytään usein vain yhteen osaa rakennusta. Kun ilmanvaihtoa parannetaan, ei tietenkään aina pystytä puuttumaan esim. eristeisiin tai kosteuseristyksiin. Talon osia paikkaillaan sitä mukaan, kun rakennus alkaa oirehtia. Tuntuu siltä, että kokonaisuuden hallinta on hukassa. Terveellisen rakentamisen lisäksi pitäisi myös miettiä talon tulevia ylläpitotoimenpiteitä - molempia yhtä suurella painolla. Kunnissa korjausvelka alkaa olla aikamoinen ja ymmärrettävää on, että resurssit eivät aina riitä. Panikoida ei kuitenkaan saa, vaan olisi nähtävä tulevaisuuteen. Tällä nykyisellä tietämyksellä terveestä rakentamisesta tehdään hyvinkin ratkaisuja, joilla mennään pitkälle eteenpäin. Tutkan pitäisikin olla siellä. Miten hoitaa taloa tästä eteenpäin niin, että näitä nykyisiä korjauksia ei mitätöidä puutteellisella ylläpidolla?

1 kommentti:

  1. Tämä kaikkinainen valmiisiin rakennuksiin jälkeenpäin rakenneltu ilmastointi kaikkine käyttötapoineen ja käyttämättäjättämis väliaikoineen on se isoin syy. Lisäksi tehokkaat koneet imevät rakenteitten sisältä kaikenalaista mikroainesta joka on tarkoitettu ikänsä olemaan poissa ihmisten hengitysteitten läheisyydestä.
    Kun koululuokissa oli kunnolliset avattavat ikkunat molemmissa päissä ja järjestäjät täräyttivät ne auki 15 minuutin välitunnin ajaksi, ilma vaihtui ja riitti taas sen seuraavan 45 minuuttia neljällekymmenelle. Niin monta meitä suurien ikäluokkien lapsia oli luokalla. Jossain vielä kahdessa vuorossakin.

    VastaaPoista